Wat kunt u zelf doen bij etalagebenen?
Een belangrijk deel van de behandeling heeft u in eigen hand. Stoppen met roken, de juiste hoeveelheid beweging en wanneer mogelijk afvallen, zijn de belangrijkste aandachtspunten. Probeer daarnaast uw voeten goed te verzorgen, zodat er geen wondjes aan de voet ontstaan.
Stoppen met roken
Roken is erg slecht voor de conditie van de bloedvaten. Daarom is het advies: stoppen. De klachten zullen na het stoppen niet verder toenemen en vaak worden ze zelfs minder. Voor ondersteuning bij het stoppen met roken kunt u terecht bij uw huisarts.
Wandelen
Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al doet dat pijn. Door elke dag een eind te wandelen en dat langzaam op te bouwen, verbetert de bloedtoevoer in de benen en kunt u steeds langer zonder klachten lopen. Het is belangrijk om het wandeltempo zo te kiezen dat u ook echt pijn voelt. Als u niet wandelt, zult u sneller klachten krijgen.
Extra informatie
We zijn aangesloten bij het landelijke netwerk ClaudicatioNet waardoor opleiding en kennis van hoge kwaliteit is.
Na aanmelding maken we een afspraak met u voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek bepalen we samen met u de doelen die we in deze behandelperiode willen gaan halen. U krijgt een aantal vragenlijsten en we doen een looptest.
Een verwijzing van de vaatchirurg of huisarts is nodig.
Het programma (Gesuperviseerde Looptraining – GLT) wordt door verzekeraars volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen de eerste 20 behandelingen moeten wel uit de aanvullende verzekering worden betaald. Kijk hiervoor in uw verzekeringsvoorwaarden.